Pelle Krantz utbildar medarbetarna i elsäkerhet – ESA 19

Pelle Krantz anställdes egentligen som projektledare för stationsprojekt vid kraftnätet. Istället blev han Vinnergis förste ESA 19-utbildare.
– Det här är något jag verkligen brinner för, berättar Pelle Krantz.

Snart är det dags igen. Den 28-29 oktober ska Pelle Krantz ner till Borås för att köra ESA 19-utbildningen för ytterligare 15 medarbetare. Han har varit anställd på Vinnergi i ett år och skulle egentligen ha varit projektledare för om- och nybyggnationer vid kraftnätet. Istället har han nästan bara jobbat som kursledare inom elsäkerhet och elteknik, både internt och externt för bland annat yrkeshögskolan. Men Vinnergis interna behov av ESA 19 är starkt, och under våren har han hunnit utbilda 30 medarbetare i kurser som hölls i Norrköping, Sundsvall och Västerås.

– Jag tror det är nästan 200 medarbetare inom bolaget som väntas behöva ESA 19-certifieringar i sitt arbete. I förlängningen vill vi även kunna tipsa våra uppdragsgivare om att vi också kan leverera utbildning inom ESA 19, säger Pelle Krantz, ESA 19-utbildare på Vinnergi.

” ESA 19 handlar om att vi ska komma hem hela och rena när vi jobbat”

ESA19 är en branschstandard som tagits fram för att passa just energiföretag. Det handlar om riskhantering på elanläggningar och för att möta uppdragsgivarnas säkerhetskrav måste man ha en godkänd ESA-utbildning. Det är här Pelle Krantz kommer in i bilden.

– Utbildningen ser till att våra medarbetare tillämpar samma metoder, pratar samma språk och vet vad de har för ansvar i sin roll. Det handlar helt enkelt om arbetsmiljö, att vi ska komma hem hela och rena när vi jobbat.

En uppskattad ESA 19-utbildare

Det här är inte första gången Pelle utbildar. Innan han kom till Vinnergi jobbade han nämligen på ett el-utbildningsföretag. Han var egentligen produktansvarig och -utvecklare för ett affärsområde men fick ofta ta rollen som just kursledare. Och kanske har han helt enkelt en fallenhet för att få andra att förstå, för när de märkte att det fanns ett internt behov av ESA 19 på Vinnergi bestämdes det att Pelle skulle leda utbildningen.

– Det är så fantastiskt att möta alla människor som är riktigt intresserade av detta, och det är något jag verkligen brinner för. Jag har dessutom fått väldigt fina kursutvärderingar genom åren och ibland har någon kommit fram efteråt och sagt ”gud vad bra Pelle”. Den uppskattningen är det väldigt kul att få.

Tar vara på deltagarnas kompetens

Vad har då Pelle för knep för att bli så uppskattad av kursdeltagare? Jo, han ser helt enkelt till att ta vara på deltagarnas kunskaper och låter dem interagera med varandra. Han tror det är så de lär sig bäst.

–Det finns så mycket kompetens i rummet förutom det jag kan, så jag slänger ut frågor som vi diskuterar i stället för att bara grotta i materialet. Man måste få utbyta erfarenheter. Jag själv lär mig ju massor!

”Nu har jag sett vilket fantastiskt företag Vinnergi är”

Att Pelle började jobba på Vinnergi var ett snabbt beslut. Från första samtalet till första arbetsdagen hann det bara gå två veckor. Men det skulle inte dröja länge förrän Pelle kunde känna sig riktigt nöjd med sitt val.

– Nu har jag ju sett vilket fantastiskt företag Vinnergi är, i allt från personalpolitik till trivsel, till möjlighet, till enkelhet till kommunikation. Jag har faktiskt aldrig varit med om något liknande, avslutar Pelle Krantz.

Utbildningssamordnare Wattityd

Med Pelle Krantz i spetsen var Vinnergi först ut att anmäla sig som utbildningssamordnare inom energibranschens satsning Wattityd. Läs hela artikeln på Energiföretagens webbplats.

Pelle Krantz jobbar som utbildare i ESA 19 både internt och externt men även inom Yrkeshögskolans Elkraftingenjörsutbildning. Han tar dessutom externa uppdrag som kursledare för Auktorisationsutbildning inom elområdet. För mer information, kontakta gärna

Pelle Krantz, elkraftsingenjör, Power Vinnergi

Framtidsintegratören Vinnergi är en teknikpartner som erbjuder konsulting och tjänster inom samhällsinfrastruktur som telekom, energi och fastighetsteknik. Bolaget är värderingsstyrt med 400 medarbetare på 26 orter och omsätter cirka 800 miljoner kronor. Huvudkontor ligger i Linköping och bolaget är delvis medarbetarägt.

22 oktober, 2021 | Nyhet, Power

Kanske är du också inresserad av: