Pilot för tre ledarskapsutbildningar

Helene von Hirsch har alltid varit intresserad av hur kommunikation påverkar oss människor när det gäller beteenden och relationer. Efter en avslutad utbildning på två år som diplomerad samtal-coach kände Helene att hon ville bidra med sin kunskap och erfarenhet och föreslog för affärsområdet Communicates ledningsgrupp att göra en pilot och utveckla tre utbildningar; FeedbackGrupputveckling och Coachande förhållningssätt. På Vinnergi ska vi bli bäst på att utveckla människor så för att undersöka hur Helene kunde använda kunskapen internt fick Helene fyra försökskaniner och tillika projektledare att testa utbildningarna på: Björn Nylander, Tobias Stranninge, Sabine Zimmerl Berg och Anders Janstad. Nu startar Helene upp två nya grupper för att vidareutveckla utbildningarna.

Tobias Stranninge: Vad tycker du de så kallade mjuka värdena är viktiga för dig i rollen som konsult?

Vi har arbetat i runt sex månader hur vi kan reflektera kring bemötandet av medarbetare och kunder. Det har varit en god påminnelse om att vara öppen, empatisk och mer inlyssnande med kollegor och kunder. Jag tycker att det nu är enklare att formulera mig och hitta orden.

Björn Nylander: Hur använder du dina kunskaper inom grupputveckling i ditt dagliga arbete?

Jag har fått bättre insikt hur jag utvecklar en grupp till ett team. Tre exempel är att dels skapa en relation och informera deltagarna innan man har det första grupp- eller teammötet för att de ska få en förståelse för varför just de är med i teamet. Det skapar tillhörighet. Sen är det också bra att prata enskilt med medlemmarna i teamet och förklara varför just de är utvalda och sist men inte minst fråga dem om de har tid, om de är rätt resurs för jobbet och ur de känner för att vara med i teamet.

Helene von Hirsch: Hur väver du in coaching i ditt arbete?
Det är en form av samtalsmetodik och i mitt arbete så använder jag aktivt lyssnande vilket är värdefullt för att lyssna på kunden eller medarbetaren. Då blir jag naturligt nyfiken och börja ställa frågor och försöker bekräfta att jag förstått rätt. Det är en övning som man måste fortsätta arbeta med hela tiden.

Anders Janstad: Vilka insikter har du fått med dig av verktyget feedback i ditt dagliga arbeta som projektledare?
Generellt är många dåliga på att ge feedback överlag och det är svårt att ge det på rätt sätt. För min egen del handlar det om att lyssna av, ställa frågor och ge mer uppskattande och utvecklande feedback. Något jag kanske varit dålig på tidigare.

Sabine Zimmler-Berg: Hur kopplar du ihop dessa utbildningar med vår H.E.R.O-värderingar och går det att exemplifiera?
Kulturen, som vi arbetar så hårt med handlar om en rad mjuka värden. Vi är medmänniskor och inte bara vår profession. Då handlar det om att vara Happy – det vill säga glad, positiv, våga ge feedback och energi in i olika uppdrag och i vardagen. Sen har vi Explore  att vara nyfiken, lyssna, fråga och ta intryck från omgivningen både från medarbetare på Vinnergi och hos kunden. Då får vi med oss en dimension till som vi annars skulle missa. Vi är Ready – redo att gå in i coachning-mode som att hjälpa medarbetare med något man själv har arbetat med och kanske har en bakgrund och kompetens kring. Det kan också handla om att coacha kunden som att fråga, lyssna, tipsa och kanske ge en färdriktning för att fylla ett behov. Allt handlar om att vara Open – öppen för alla intryck och omvandla det i praktiken – så H.E.R.O. är receptet tycker jag.

Helene von Hirsch: Hur tar vi de här utbildningarna vidare?
Först och främst genom att använda dem som verktyg i vår HERO-kultur. Vi har startat upp två nya grupper inom Communicate för att utbilda fler projektledare och ge mig möjligheten att fortsätta att utveckla utbildningarna. På sikt hade jag tagit det var kul om de blev av vår ledarskapsutbildning och genomfördes på hela Vinnergi.

Samtal om feedback, teamutveckling och coachande förhållningssätt

Se hela klippen när vii pratar om feedback, teamutveckling och coachning. Med oss har vi Helene von Hirsch som arbetar som projektledare och är samtalscoach. Hon ville utvecklas som projektledare och brinner extra för projektledarens kommunikationsverktyg som fokuserar på de mer mjukare värdena. Helene har tagit fram tre pilotutbildningar: Feedback, Coachande förhållningssätt och Teamutveckling. På Vinnergi ska vi bli bäst på att utveckla människor så för att undersöka hur vi kan använda kunskapen internt fick Helene fyra försökskaniner och tillika projektledare att testa utbildningarna på: Björn Nylander, Tobias Stranninge Sabine Zimmerl Berg och Anders Janstad.

Framtidsintegratören Vinnergi är en teknikpartner som erbjuder konsulting och tjänster inom samhällsinfrastruktur som telekom, energi och fastighetsteknik. Bolaget är värderingsstyrt med 400 medarbetare på 26 orter och omsätter cirka 800 miljoner kronor. Huvudkontor ligger i Linköping och bolaget är delvis medarbetarägt.

24 februari, 2022 | Nyhet

Kanske är du också intresserad av:

Vinnergi säkrar ramavtal med Umeå kommun för styr och övervakning
Vinnergi säkrar ramavtal med Umeå kommun för styr och övervakning

Vinnergi har vunnit ett ramavtal för Styr och Övervakning med Umeå kommun. Detta avtal kompletterar vårt nuvarande avtal inom el- och tele, vilket gör att vi kommer kunna vara med på fler fronter i kommunens byggnadsprojekt. Vad vinner Umeå kommun på att vi är med på fler fronter i projekt? El och Styr samverkar kring …

Vinnergi inleder samarbete med EnergiEngagemang
Vinnergi inleder samarbete med EnergiEngagemang

Vinnergi fortsätter att växa inom solkraft och energilager och tecknar ett nytt samarbetsavtal med en av Sveriges ledande aktörer inom området; EnergiEngagemang. EnergiEngagemang startades 2012 och har sina rötter i Södermanland. De är idag en av de ledande aktörerna inom solenergi och energilagring i Sverige. De är specialiserade lantbruk-, fastighets- och markinstallationer och driver företag …

Nu blir Maintrac Vinnergi Systems
Nu blir Maintrac Vinnergi Systems

Nu kopplar vi ihop oss helt med Vinnergi. Från och med 1 december byter vi namn från Maintrac till Vinnergi Systems. Som systemintegratör på Vinnergi kommer vi kunna hjälpa fler branscher att bli smartare, och tillsammans kan vi numera skapa ett ännu mer uppkopplat och effektivt samhälle. Frågor? Kontakta vd Bo Plym på bo.plym@vinnergi.se Vill du …

Så minimerade Hedemora Energi reaktiva effektförluster – ny innovation från Vinnergi
Så minimerade Hedemora Energi reaktiva effektförluster – ny innovation från Vinnergi

Bild: HMI och PLC monterad i kontrollskåpet   Reaktiv effekt belastar elnäten och kan leda till straffavgifter för dig som nätägare. Nu har Vinnergi tagit fram en ny innovativ mjukvara för Hedemora Energi. Den reglerar den reaktiva effekten, ökar överföringskapaciteten och sänker kostnaderna. En smart investering för framtiden. Reaktiv effekt är som skummet på ett …

5 anledningar till att IT- och Telekombranschen behöver beteendekompetens
5 anledningar till att IT- och Telekombranschen behöver beteendekompetens

Därför kan IT- och Telekomprojekt bli mer framgångsrika med beteendekompetens Med dagens snabba utveckling och AI-teknikens framfart kan vi snart bortse från den mänskliga faktorn. Eller? Tvärtom. Genom att kombinera teknik och beteendevetenskap tar Vinnergi fram träffsäkra lösningar inom IT och telekom – gjorda av människor, för människor. Här får du reda på hur tekniktäta …