Vinnergi var på plats på MOA-mässan i Varberg för att få tjejer i årskurs 8 intresserade av att jobba inom energibranschen. Här är Vinnergis Linnéa Runstedt och Malin Gustavsson (längst ner i mitten) tillsammans med bransch-kollegor från WSP i SverigeElektro Emanuel ABAFRYEletrotec Energy och Assemblin som delade montern.

Fler kvinnor behövs inom den snabbt växande el- och energibranschen. Vinnergi var på plats på MOA-mässan i Varberg för att få tjejer i årskurs 8 intresserade på ett yrkesområde som är långt mycket mer än ”gubbar som fixar med kablar”.

– Vi vill vara med och påverka. Det finns ingen vinning för oss i det här på kort sikt, utan det här är ett långsiktigt arbete som vi hoppas ska leda till förändring, säger Johan Gustavsson, teamchef för Living i Borås.

Fler kvinnor behövs inom den snabbt växande el- och energibranschen. Vinnergi var på plats på MOA-mässan i Varberg för att få tjejer i årskurs 8 intresserade på ett yrkesområde som är långt mycket mer än ”gubbar som fixar med kablar”.

– Vi vill vara med och påverka. Det finns ingen vinning för oss i det här på kort sikt, utan det här är ett långsiktigt arbete som vi hoppas ska leda till förändring, säger Johan Gustavsson, teamchef för Living i Borås.

På MOA-mässan visas 130 olika yrken upp för åttondeklassare i Varberg kommuns grundskolor inför gymnasievalet. Fram tills i år har el- och energibranschen inte varit representerade, och det ville Vinnergi ändra på.

Jag tror att det är viktigt att påverka tidigt och att visa upp vårt yrke i god tid inför valet av gymnasieprogram. Det är det som kan leda till verklig skillnad. Vi ser nackdelar med en dålig könsfördelning. Framför allt gör det att det blir svårare att rekrytera nya förmågor. Sedan är mångfald också en jättestyrka i alla avseenden, förklarar Johan, som också är ordförande i ledningsgruppen på elkonstruktörsutbildningen på Campus Varberg.

”Ett väldigt spännande yrke”

Genom att dela monter med andra branschkollegor ville Vinnergi ge en mer aktuell bild av hur el- och energibranschen ser ut i dag. Förhoppningen var framför allt att locka fler tjejer till att välja ett yrke inom branschen, vilket tidigare har varit en utmaning.

– Det finns gamla genusnormer som lever kvar, att det är gubbar som jobbar i branschen, men så är det inte i dag. Varför normerna lever kvar har jag ingen riktigt bra förklaring till, det är ju snarare ett väldigt spännande yrke, säger Johan.

Johan Gustavsson, teamchef på Living

Johan Gustavsson är uppdragsledare och teamchef på Living i Borås.

Ungdomar kan för lite om branschen

Som en del i att få bort ”gubbstämpeln” så var det till större delen kvinnor inom el och energi som stod i montern. Vinnergi representerades av Linnéa Runstedt och Malin Gustavsson, som båda jobbar i uppdrag i Vinnergis energiaffär. Eleverna fick bland annat testa VR och se hur olika hus har byggts, som ett sätt att förklara alla yrkesroller som behövs och hur strömförsörjningen fungerar.

Det var väldigt tydligt att dagens ungdomar inte riktigt vet hur el- och energibranschen ser ut och vad som behövs i framtiden för att kunna stärka upp hela vårt elnät runt om i Sverige, berättar Linnéa Runstedt, projektadministratör på Vinnergi.

Linnéa Runstedt är projektadministratör på Vinnergi i Borås.

En stor jobbmöjlighet

I och med dagens snabba utveckling som sker inom elektrifiering och digitalisering har företag i branschen redan svårt att rekrytera rätt kompetens. Och det behovet kommer att öka än mer inom de kommande 5–10 åren.

Det är ju när de här ungdomarna ska ut i arbetslivet. Det ger dem en jättestor möjlighet att få jobb om de söker sig till energibranschen. Jag tycker att vi fick väldigt bra respons när vi förklarade för dem att det finns så mycket mer inom el och energi. Framför allt kändes det som att just tjejerna var mer nyfikna och det är väldigt roligt, säger Linnéa.

Hur tycker du att det är att jobba på Vinnergi som kvinna?

– Jag älskar möjligheterna det ger att jobba på ett så stort företag. Det är ett riktigt bra gäng med bra sammanhållning. Alla drar åt samma håll och ingen är rädd för att testa någonting nytt. Cheferna lyssnar alltid på alla idéer och försöker genomföra så många av dem som möjligt. Det är verkligen fantastiskt.