Vinnergi hjälper PTS förstärka mobilnäten på Gotland

Bild: Vinnergis exempelbild på mobilmast

Vid en krissituation behövs robusta mobilnät som säkerställer kommunikationen för invånarna. Post- och telestyrelsen, PTS, genomför just nu ett pilotprojekt på Gotland med en utbyggnad av reservkraft till mobilnäten. Med sin specialistkompetens inom tillståndshantering har Vinnergi fått i uppdrag av en av Sveriges största operatörer att informera och kommunicera med markägare och myndigheter.

Gotland har ett strategiskt läge ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv och har tidigare drabbats av strömavbrott. Tillsammans med mobiloperatörerna har PTS nu beslutat att bygga ut mobilnätens reservkraft för att kunna upprätthålla grundläggande utomhustäckning även vid långvariga elavbrott.

Det går inte att överskatta hur viktigt det är att kunna kommunicera i en tid av krig eller kris, där den viktigaste kommunikationsvägen som vi är vana vid skulle kunna försvinna. Det här pilotprojektet ska säkerställa grundläggande utomhustäckning för mobiler på större delar av Gotland, säger Hampus Landin, markprojektör på Vinnergi.

Expertkompetens inom tillståndshantering

Teknikkonsulten Vinnergi har fått i uppdrag av en av Sveriges största operatörer att utreda möjligheterna att komplettera drygt tio mobilmaster med generatorer som drivs med EcoPar, ett miljöbränsle som inte skadar till exempel vattenlevande djur. I uppdraget ingår att ha löpande kommunikation med Region Gotland, berörda markägare och andra intressenter.

Vi är vana vid att sitta under en längre tid och förhandla, kommunicera och diskutera med myndigheter markägare och andra intressenter. Det är en resurs som kan vara svår att ha inhouse, men som är väldigt flexibel och kan hjälpa de allra flesta som är i behov av en samordnare för den här typen av projekt, förklarar Hampus.

Ökad säkerhet för framtidens robusta mobilnät

Vinnergi är framtidsintegratören som ska bygga det smarta samhället inom telekom, energi och fastighet. Just robusthet och säkerhet är en väsentlig del av den nya tekniken. Pilotprojektet på Gotland, som beräknas vara klart under 2023, är ett viktigt steg mot framtidens robusta mobilnät.

Det finns en vinst för samhället med att genomföra sådana här pilotprojekt, att vara drivande i att testa nya sätt att bli mer robusta och säkra gentemot påverkan utifrån eller brister i vårt elnät. Att vara innovativa och hitta nya lösningar på problem som uppstår. Sverige blir mer självgående när vi vet att vi har den här nivån av säkerhet, säger Hampus.

För information, kontakta gärna:

Oskar Eriksson, teamchef Vinnergi
Tel: +46725024460
Epost: oskar.eriksson@vinnergi.se

Hampus Landin, projektör, Vinnergi
Tel: +46 76 108 6939
Epost: hampus.landin@vinnergi.se 

Framtidsintegratören Vinnergi är en teknikpartner som erbjuder konsulting och tjänster inom samhällsinfrastruktur som telekom, energi och fastighetsteknik. Bolaget är värderingsstyrt med 400 medarbetare på 26 orter och omsätter cirka 800 miljoner kronor. Huvudkontor ligger i Linköping och bolaget är delvis medarbetarägt.

01 juni, 2023 | Communicate, Nyhet

Kanske är du också intresserad av: