Obs! Sedan 1/12 2023 är Maintrac en del av Vinnergi, och heter numera Vinnergi Systems.

Teknikexperten Maintrac har fått i uppdrag att leverera stödsystemen Flow, MSM och Access samt flera tjänster till Sollentuna stadsnät. Med Maintracs som teknikpartner kommer Sollentuna att kunna hantera sitt stadsnät på ett smartare sätt vilket förenklar den dagliga driften, förbättrar säkerheten och ger ökade möjligheter att effektivare bygga ut stadsnätet. Maintrac kommer även att stötta med tekniktjänster som support och beredskap.

Maintrac är teknikexperten som levererar allt för Sveriges stadsnät. Idag arbetar bolaget med drygt 50 stadsnät med över 600 000 anslutningar över hela Sverige. Den egenutvecklade mjukvaran Flow är redan hjärtat och hjärnan i över 30 stadsnät runt om i Sverige och i Europa. Sollentuna stadsnäts är en del av SEOM, Sollentuna Energi & Miljö AB, som utvecklar, bygger och underhåller infrastrukturen i Sollentuna. Bolaget har nu valt Maintrac som teknikpartner för både mjukvara samt support och beredskap

– Vi är glada över att förtroende att bli teknikpartner till Sollentuna stadsnät och leverera vår egenutvecklade mjukvara och flera tjänster. Vi kommer därmed kunna stötta dem i deras arbete med att integration, automation och driftsäkerhet. Flow är extremt flexibelt och ger Sollentuna förutsättningarna att själva minska handpåläggning och integrationskostnader och istället fokusera mer på kärnverksamheten, säger Bo Plym vd på Maintrac.

Sollentuna stadsnät har efter en noggrann utvärdering valt att lämna nuvarande lösning till förmån för att uppgradera till Maintrac Flow. Fibernätet består idag av totalt över 22 500 anslutningar.

– Anledningen till att vi valt Maintrac och Flow är att vi behövde uppgradera vår nuvarande lösning för stadsnätet, och vi ville ha en helhetsleverantör som kan leverera ett modernt system med API-stöd samt support och beredskap på både systemet och nätet. Flow bygger på kända mjukvaror och öppen källkod som är branschstandard, samt har API-stöd med aktuella teknologier och bygger på ON-API, vilket gav en stor fördel. Det känns helt enkelt som någonting från 2020 vilket passar oss perfekt då vi siktar på mer automation, integration och driftsäkerhet för Stadsnätet, berättar Anders Holm-Melin driftschef på SEOM.

Sollentuna stadsnät är en av många nya kunder som väljer Flow. Mjukvaran är resultatet av flera års utveckling och prototyping i nära samarbete med några av Maintracs kunder som kände sig mogna för något nytt som ökar möjligheten till egen anpassning utan höga kostnader, enkla integrationer samt snabb implementering.

– Liknande system på marknaden använder fortfarande kod som togs fram i början på 2000-talet vilket helt enkelt inte kan hålla jämna steg med dagens moderna stadsnät utan att det kostar stora summor i utveckling. Flow är en plattform som använder moderna ramverk, öppen källkod och är byggd för agil användning. Här får användaren själv kontrollen att skapa egna funktioner. Bara fantasin – inte systemet – sätter gränser för möjligheterna, avslutar Bo Plym.

För mer information, kontakta gärna:
Bo Plym, affärsområdeschef Vinnergi Systems (tidigare vd Maintrac)
bo.plym@vinnergi.se
070 291 65 64

Anders Holm-Melin, driftschef på SEOM stadsnät.
anders.holm-melin@seom.se
08-623 88 00