Karin Jofalk är HR-chef på Vinnergi.

Framtidsintegratören Vinnergi resonerar annorlunda kring friskvård. Med konceptet Move tränar medarbetarna nämligen för välgörenhet. Förra omgången samlade 247 medarbetare ihop 95 659 kronor, som donerades till Solar Sisters hållbarhetsprojekt för kvinnligt entreprenörskap. Resultatet? Mer grön energi och minskade koldioxidutsläpp, nya jobb i Tanzania – och glada medarbetare. 

Framtidsintegratören Vinnergi resonerar annorlunda kring friskvård. Med konceptet Move tränar medarbetarna nämligen för välgörenhet. Förra omgången samlade 247 medarbetare ihop 95 659 kronor, som donerades till  Solar Sisters hållbarhetsprojekt för kvinnligt entreprenörskap. Resultatet? Mer grön energi och minskade koldioxidutsläpp, nya jobb i Tanzania – och glada medarbetare. 

Vinnergi omsätter drygt 400 miljoner kronor och har omkring 380 medarbetare på 25 olika orter i Sverige. För att skapa gemenskap och få medarbetarna att röra på sig utvecklades Move – där varje steg och träningsminut under fyra veckor omvandlas till pengar som skänks till välgörenhetsändamål med ett tydligt hållbarhetsfokus. 

Medarbetare som rör på sig mår bättre, presterar bättre och upplever mindre stress. Genom Move vill vi få fler medarbetare att investera i sin egen hälsa och på samma gång göra världen lite bättre säger, säger Vinnergis HR-chef Karin Jofalk. 

Bidraget till Solar Sister minskade utsläppen och skapade jobb

Förra omgången av Move engagerade rekordmånga 247 medarbetare som tillsammans samlade ihop nästan 10 000 träningstimmar under fyra veckor. Det genererade 95 659 kronor i bidrag till Solar Sister via Social Initiative Women & Climatesom satsar på kvinnligt entreprenörskap för klimatet genom att utbilda och stötta kvinnor att sälja soldrivna produkter och fossilfria kaminer direkt till hemmen på den afrikanska landsbygden. Dessa samhällen står utanför elnätet och är beroende av dagsljus och fossila bränslen.

Move leder till många hållbara effekter. Några exempel är finansiell stabilitet, ökad jämställdhet och möjlighet till utbildning. Förra året bidrog Vinnergis medarbetare till att fem kvinnliga entreprenörer startade upp en verksamhet, 1100 människor på landsbygden fick tillgång till en ren energi och att koldioxidutsläppen minskade med 250 ton”. Det är vi väldigt glada för, berättar Karin Jofalk.  

Snart drar Move igång igen 

Move genomförs cirka två gånger per år och är en del av bolagets hållbarhetsarbete. För varje träningstimme medarbetarna registrerar donerar Vinnergi 10 kronor till välgörenhet. Nästa omgång drar igång 31 oktober och pågår hela november.

Jag hoppas vi blir många som deltar även den här gången. Själv tycker jag om att vara i fjällen så jag tänkte passa på att dra igång benträningen inför skidsäsongen under Move. Dessutom är jag en del av “padeldöden”, så jag ska försöka komma igång med padelspelet igen också, avslutar Karin. 

Vill du också bli en glad medarbetare? 

Spana in roliga jobb på vår Karriärsida