På uppdrag av energibolaget Ilmatar har Vinnergi levererat en Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) i utvecklingen av en av de största planerade solcellsparkerna i Sverige. Den planeras i Olivehult norr om Borensberg i Östergötland, på 550 hektar och en total installerad effekt på 468 MWp. Ett betydande steg mot att skapa en mer hållbar energiframtid i Sverige.
Det unika med solcellsparker är den stora markyta som tas i anspråk, vilket ger en fantastisk potential att åstadkomma något mer utöver att producera förnybar energi. Det som gör projektet i Olivehult extra spännande är ambitionen att bruka marken som betesmark, en artrik biotop som minskat kraftigt i Sverige på grund av igenplantering, säger projektledare Sabina Andersen.
MKB som öppnar dörrar för både energi och biologisk mångfald
Vinnergi har gjort en omfattande miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för projektområdet, grundad på noggranna inventeringar av naturvärdesbiotoper, fågelliv och andra skyddade arter. Dessutom har en arkeologisk undersökning genomförts för att kartlägga kulturhistoriska lämningar och fornlämningar i området. Under samrådsprocessen har närboende och andra intressenter delat med sig av sina synpunkter, vilka tas tillvara för att bidra till en ännu bättre utformning av parken.
Markanvändning med dubbel nytta – förnybar energi och betesmark
Området har tidigare använts för skogsbruk, vilket innebär att en stor del av marken består av tidigare avverkade skogsområden. På äldre kartor över området framgår det att delar av landskapet tidigare utgjordes av öppen jordbruksmark, men som senare planterats igen när lantbrukets lönsamhet minskat. Nu kan landskapet återigen öppnas upp och bidra både till ökad förnybar energiproduktion och till att skapa fler artrika betesmarker.
Solcellsparkens layout optimeras för att säkerställa viktiga naturvärden
Förutom att analysera de potentiella effekterna för både människa och miljö av den planerade verksamheten har Vinnergi aktivt bidragit till projektet genom att föreslå olika utformningar och åtgärder. Vi inledde projektet med en workshop tillsammans med Ilmatar i Malmö, där vi noggrant gick igenom möjliga skydds- och kompensationsåtgärder. Bland annat har vi i utformningen skapat utrymmen för faunadepåer, där ris och död ved kan samlas för att främja mångfalden av arter. Dessa ytor har vi strategiskt placerat över hela parken, för att gynna arter oavsett om de lever i den norra eller södra delen av området.
”Vinnergi-teamet är både kompetenta och lyhörda och matchar oss perfekt som långsiktig samarbetspartner” – Robert Wedmo, Ilmatar
Robert Wedmo, Head of Permitting Sweden hos Ilmatar.
Nuläge och väg framåt: Så beskriver Ilmatar samarbetet
Robert Wedmo är Head of Permitting Sweden hos Ilmatar. Han beskriver samarbetet med Vinnergi såhär;
Vinnergi-teamet är både kompetenta och lyhörda och matchar oss perfekt, som hållbar och långsiktig samarbetspartner. De visar stort engagemang för våra projekt, men också för balansen mellan exploatering, bevarande och förbättrande av naturvärden.
I mars 2024 lämnades miljökonsekvensbeskrivningen in till Länsstyrelsen i Östergötland, och nu inväntas svar med eventuell begäran om komplettering. Därpå följer slutlig projektering och godkännande av nödvändiga tillstånd.
Byggnationen av solcellsparken kan sedan påbörjas efter att samtliga tillstånd är klara. Från Ilmatars håll kan vi sannolikt ha solcellsparken på plats redan år 2029, men nätbolagen tror i dagsläget inte att elnätet är redo att ta emot elen förrän 2032, säger Robert Wedmo.
Vinnergis affärsutvecklare Martin Ansell-Schultz avslutar:
Detta är ett av flera projekt inom solcellsparker och batterilager (BESS) där Vinnergi arbetar för att driva på den gröna omställningen och skapa långsiktiga hållbara energilösningar för våra kunder och samhället i stort.
För information, kontakta gärna:
Martin Ansell-Schultz, Affärsutvecklare på Vinnergi
martin.ansell-schultz@vinnergi.se
+46 73 054 0341
Sabina Andersen, projektledare på Vinnergi
sabina.andersen@vinnergi.se
+46 70 522 7732