Välj en sida

5 anledningar till att IT- och Telekombranschen behöver beteendekompetens

Därför kan IT- och Telekomprojekt bli mer framgångsrika med beteendekompetens

Med dagens snabba utveckling och AI-teknikens framfart kan vi snart bortse från den mänskliga faktorn. Eller? Tvärtom. Genom att kombinera teknik och beteendevetenskap tar Vinnergi fram träffsäkra lösningar inom IT och telekom – gjorda av människor, för människor. Här får du reda på hur tekniktäta projekt kan bli mer lyckade med beteendekompetens.

AI har börjat ta allt större plats inom nästan samtliga branscher, inte minst IT och telekom. Bland annat har den brittiska telekomjätten BT beslutat att ge 55 000 anställda, nästan halva arbetsstyrkan, sparken för att ersätta delar av dem med artificiell intelligens.

Att AI tar en allt större plats är svårt att komma ifrån. Men det som AI kanske aldrig kommer att lära sig, eller ta väldigt lång tid på sig att lära, är att vara människa, säger Amanda Palmgren, migrationsledare på Vinnergi.

IT och Telekom + Beteendekompetens = mer träffsäkra lösningar

Varför är det då så viktig med beteendekompetens i tekniktäta projekt? Det är ganska enkelt. Beteendevetenskapen hjälper oss nämligen förstå hur människor interagerar med teknologi. På Vinnergi kombineras de två vetenskaperna för att anpassa information, förändringsarbete och processer till människor. Resultatet? Effektiva lösningar som verkligen passar användaren.

Vinnergis uppgift är att förstå kundens behov och försöka omsätta det i praktiken. Med det beteendevetenskapliga i ryggen är det lättare att förstå den mänskliga faktorn bakom kundens behov och ta fram en mer träffsäker lösning, säger Johan Jensen, migrationsledare på Vinnergi.

5 Vinster med Beteendekompetens inom IT-projekt

Ja, du har massor att vinna på att anlita konsulter som kan beteende i bland annat IT-projekt. Vi har sammanfattat några i följande fem punkter.

  1. Förståelse för människors beteende: Beteendevetenskap ger insikt i hur människor agerar och reagerar. Detta hjälper tekniska organisationer att förutspå hur deras användare – eller medarbetare – kommer ta till sig olika förändringar.
  2. Förbättrar användarupplevelsen: Om vi förstår hur människor fungerar kan det också göra produkter och tjänster mer användarvänliga, och få dem att gilla tekniska lösningar mer.
  3. Ett samspelt team som når sina mål med bravur: Beteendevetenskap kan förvandla ledarskap och teamwork till en superkraft. Genom att använda motivations- och belöningssystem tillsammans med smarta kommunikationsstrategier, kan ledarskap och teamarbete bli effektivare än någonsin. Resultatet? Ett samspelt team som når sina mål med bravur.
  4. Smidiga arbetsflöden som får dig att glänsa: Genom att ha koll på hur människor beter sig och hur våra arbetsprocesser funkar kan vi trolla fram effektivitet i vardagen. Bye-bye ineffektiva metoder som stjäl tid och välkommen till smidigare arbete.
  5. Bra arbetsmiljö och framgångsrika organisationer: Beteendevetenskapliga principer hjälper oss att skapa en arbetsmiljö där medarbetare trivs och mår bra. De som mår bra har troligen större förutsättning att utvecklas – vilket gör det enklare för en organisation att bli framgångsrik.

 

Därför blir kompetensen alltmer viktig

IT-projekt innebär ofta ständiga förändringar under resans gång. Här blir beteendekompetensen superviktig. Till exempel kan den skapa strukturer för att hantera informationsflödet när det kommer nya direktiv, och göra att människor enklare kan förstå och använda digitala verktyg som stöd. Särskilt när förändringen är konstant i dagens digitala värld.

Tekniken må vara grunden, men den är ändå gjord för människor av människor. Så det finns en stor vinst att kunna både IT-projekt och beteendevetenskapliga bitar som förändringsarbete, förändringsprocesser, tillgänglighetsfrågor och pedagogik, säger Amanda.

 

Du får det lilla extra

Vinnergi hjälper till exempel en stor mobiloperatör att flytta all sin kunddata ifrån ett gammalt system till en ny gemensam plattform. Här blir beteendekompetensen avgörande för ett bra slutresultat.

Med ena foten på informatiksidan och den andra på beteendevetarsidan blir du duktig på att analysera och kartlägga organisationer och projekt för att upptäcka mönster och förbättringsutrymme, då kan kunden få något lite extra på köpet, avslutar Amanda.

Vid frågor, kontakta:

Christina Yndeheim, regionchef Communicate i Syd
christina.yndeheim@vinnergi.se
+46 70 382 9888

Framtidsintegratören Vinnergi är en teknikpartner som erbjuder konsulting och tjänster inom samhällsinfrastruktur som telekom, energi och fastighetsteknik. Bolaget är värderingsstyrt med 400 medarbetare på 26 orter och omsätter cirka 800 miljoner kronor. Huvudkontor ligger i Linköping och bolaget är delvis medarbetarägt.

Vill du veta mer?

  Växel: +46101024400

02 oktober, 2023 | Communicate, Notis, Nyhet, Smart society

Mer information inom:

  • Alla
Vinnergi säkrar ramavtal med Umeå kommun för styr och övervakning Nyhet
Vinnergi säkrar ramavtal med Umeå kommun för styr och övervakning

Vinnergi har vunnit ett ramavtal för Styr och Övervakning med Umeå kommun. Detta avtal kompletterar vårt nuvarande avtal inom el- och tele, vilket gör att vi kommer kunna vara med på fler fronter i kommunens byggnadsprojekt. Vad vinner Umeå kommun på att vi är med på fler fronter i projekt? El och Styr samverkar kring …

Vinnergi inleder samarbete med EnergiEngagemang Nyhet
Vinnergi inleder samarbete med EnergiEngagemang

Vinnergi fortsätter att växa inom solkraft och energilager och tecknar ett nytt samarbetsavtal med en av Sveriges ledande aktörer inom området; EnergiEngagemang. EnergiEngagemang startades 2012 och har sina rötter i Södermanland. De är idag en av de ledande aktörerna inom solenergi och energilagring i Sverige. De är specialiserade lantbruk-, fastighets- och markinstallationer och driver företag …

Nu blir Maintrac Vinnergi Systems Nyhet
Nu blir Maintrac Vinnergi Systems

Nu kopplar vi ihop oss helt med Vinnergi. Från och med 1 december byter vi namn från Maintrac till Vinnergi Systems. Som systemintegratör på Vinnergi kommer vi kunna hjälpa fler branscher att bli smartare, och tillsammans kan vi numera skapa ett ännu mer uppkopplat och effektivt samhälle. Frågor? Kontakta vd Bo Plym på bo.plym@vinnergi.se Vill du …

Så minimerade Hedemora Energi reaktiva effektförluster – ny innovation från Vinnergi Nyhet
Så minimerade Hedemora Energi reaktiva effektförluster – ny innovation från Vinnergi

Bild: HMI och PLC monterad i kontrollskåpet   Reaktiv effekt belastar elnäten och kan leda till straffavgifter för dig som nätägare. Nu har Vinnergi tagit fram en ny innovativ mjukvara för Hedemora Energi. Den reglerar den reaktiva effekten, ökar överföringskapaciteten och sänker kostnaderna. En smart investering för framtiden. Reaktiv effekt är som skummet på ett …

Vinnergi och Arqly ingår strategiskt samarbete för nyckelfärdig lösning Nyhet
Vinnergi och Arqly ingår strategiskt samarbete för nyckelfärdig lösning

Vinnergi och Arqly ingår nu ett strategiskt samarbete för att erbjuda kunder innovativa lösningar inom byggprojektering. Partnerskapet kombinerar Vinnergis fastighetstekniska expertis med Arqlys visionära arkitektoniska insikter. Resultatet? Fullservice från start till mål, som klippt och skuret för både det lilla och stora fastighetsprojektet. Det strategiska samarbetet mellan Arqly och Vinnergi betyder att bolagen nu skapar …

Varför bygga batteripark? Här är de 3 viktigaste anledningarna Nyhet
Varför bygga batteripark? Här är de 3 viktigaste anledningarna

Bildtext: Konceptbild på batteripark (shutterstock.se) Varför bygga batteripark? Här är de 3 viktigaste anledningarna Du vet förstås att energin behöver bli fossilfri. Och att sol- och vindkraft är en del av lösningen. Men vad händer när det inte blåser eller solen inte skiner? Eller när förnybar energi ger väldigt volatil energiproduktion? Då behövs batteriparker. De …

Vinnergi söker fler talanger inom fastighet i östra Sverige Nyhet
Vinnergi söker fler talanger inom fastighet i östra Sverige

Johan Tillmar är ny regionchef inom affärsområdet Living. Nu söker han nya talanger till fastighetssegmentet. Vill du göra världen lite bättre? Nu stärker framtidsintegratören Vinnergi sin position inom fastighetssegmentet i östra Sverige. Till exempel genom att fokusera mer på innovation och hållbarhet, och möta kundernas behov innan problemen uppstår. Någon som ska leda arbetet är den nya regionchefen Johan Tillmar. Nu söker han dig som vill jobba i fastighetsaffären i Östra Sverige. Framtidsintegratören Vinnergi …

Frihet, eget ansvar och utveckling – så är det att vara konsult på Vinnergi Nyhet
Frihet, eget ansvar och utveckling – så är det att vara konsult på Vinnergi

Hur är det att jobba på Vinnergi? Migrationsledarna Amanda Palmgren och Johan Jensen berättar om sina egna erfarenheter av H.E.R.O-kulturen, möjligheten att påverka och hur det faktiskt är att vara en (ovanlig) teknikkonsult här. Efter examen sökte sig Amanda och Johan till Vinnergi. Idag jobbar de som migrationsledare där de hjälper Telia att flytta all …